CALIFORNIA controlled substance prescription pad<Fs

Q: Where can | find the regulations for the comémIsubstance prescription pads
for the state of California?
A: http://law.onecle.com/california/health/11162.1.htm

Q: Can you ship to a PO Box?

A: Wilmer uses UPS to ship their orders and UPSsdue deliver to PO Boxes.
The state of California will not allow shipmentsa@O Box, as they feel this is not
a safe place to leave controlled substance presonp pads unattended. All
shipments must be signed for, as we need to psilintormation and keep it in our
files. UPS provides this with their on-line tracgisite.

Q: Where can | ship the order of prescription pads?

A: As a California Security Printer, we must follolne guidelines set forth by the
state. Our orders must ship to the physicians asklom file for their state license
or DEA license number.

Q: What if the physician | am ordering for doesmdnt their order shipped to that
address, or itis a PO Box?

A: The Physician must update their address witrstage or DEA. They can do
this online. We can then take their confirmatiompout and print one order. Any
future orders must be looked up in the DEA datalaamkverified that the new
address is in there before we process the ordeupiate their state license, they
can go online tdnttp://www.medbd.ca.gov/licensee/address_record.atmd log

in to update their information. To update their DBAmber, they can go online to
http://content.chghealthcare.com/ch_lIt/ext resisleet registration.pdf

Q: I have a new physician with an out-of-stateris®number. What do | do?

A: The physician has 30 days to report their mavE€alifornia with the state
board and update their information. See the resp@imve for more information
regarding placing orders.

Q: I have a physician who does not have a DEA nunt@an | order the controlled
substance prescription pads without it?

A: If the physician does not have a DEA number tdanot write prescriptions
for controlled substances, therefore they wouldnesd the controlled substance
prescription pads. You may order one of our stadgaescription pads or our
standard bond paper.

Q: Can | order prescription pads if the physicibeense or DEA number has
expired?



A: We cannot print controlled substance prescripsia either of their license
numbers has expired. If it's expired, they no lorigeeve the permissions to write
prescriptions.

Q: What options does my customer have when ord€&kgontrolled substance
scripts?
A: There are three scenarios for imprinting preption forms:

1. One physician is using the prescription pad/bod¢&lasheet and their
name, category of licensure, state license numbdr2EA number is
imprinted on the script.

2. Two or more physicians are using the prescriptiad/pook/laser sheets
and each of them have their name, category of $igem state license
number and DEA number imprinted on the scriptai@laith a check
box by their name. This must be checked at thetlismprescription is
written to specify which physician is prescribing.

3. The institutional style(facility must qualify ase)rallows for many to use
the same sheets, but a designated prescriber nausttheir name,
category of licensure, state license number and D&#ber imprinted
on the script, along with the facilities name, agkl, and Department of
Health Services license number. The designatectipbes must
maintain a record of distribution of the scriptathncludes the name,
category of licensure, state license number, DEflmer and the
guantity of “institution” scripts issued to each ydician within the
facility. These records must be maintained foréhyears in an easily
retrievable format, in case of audit. The presiergophysician must
print, stamp or handwrite their name, state licensenber, category of
licensure and DEA number on the script at the torhprescribing.

Q: Does my customer qualify as a “licensed heddtie ¢acility” so that they may
use the institutional style forms discussed above?

A: A “licensed health care facility” means a fatylithat has been licensed
pursuant to Article 1 (commencing with section )2850Chapter 2 of Division 2 of
the California Health and Safety Code.
http://law.justia.com/california/codes/2009/hsc/025264.html

Q: We work out of a hospital and can print predwigs with our software. Can’t
we add the imprinting and numbering ourselves ¢ddlser Rx sheets?

A: For controlled substance prescriptions, the s#guyrinter must apply all
security features and meet all guidelines setfbst the state of California, which
includes imprinting the physician(s), designategigatian, or facilities name,
address and DEA number and numbering on the pamtdéfleaves the facility.



Q: Can the pre-printed prescriber information béeadat the hospital with our
software?

A: See response above for more information. Thigdated prescriber must be on
the prescription script before it leaves the fagiliAt the time you print the
prescription on the laser Rx sheet, you would rieextld the prescribing
physician’s name, license number and DEA numbaeil the physicians using the
paper are listed with checkboxes on the sheet lgaonng our facility, you must
then check the box next to the prescribing physicia

Q: Do the laser Rx sheets need to show the sixtfuaheck boxes on the script?
A: No. They are exempt from this security featasai is very difficult to have the
software match up to the boxes. However, they mest all other guidelines,
including designating the number of units and I&fih check box indicating the
prescribers orders not to substitute and the aceélitin the number of
prescriptions on the script.

Q: Is there a limit to the number of prescriptidimgt can be on the script?
A: Not in any formal law, however the Departmeniwdtice would like it limited
to five prescriptions on a script, or the infornmtigets too convoluted.

Q: If my customer has several offices, can theyehallthe addresses printed on
the scripts?

A: Yes. Multiple addresses for a prescriber mayidied on the script. There
should be a check box next to each location totifyethe address where the
patient was seen.

Q: Can we use Wilmer’s standard laser Rx shegtsiido our controlled substance
prescriptions on?

A: The stock items PRESLBL’s or PRESLGN'’s can bd feg non-controlled
California prescriptions, however, controlled swuloste prescriptions must have
certain security features that our standard lineedmot have. (i.e. a watermark on
the back of the prescription which says “Califori@acurity Prescription”) We

now offer two California laser Rx sheets that miéet Health and Safety Code
11162.1 regulations. (PRESCALBLI top script, oHFSABLBLI bottom
script)We currently do not offer an 8-1/2” x 11”es#t, but are looking into adding
it some time in early 2011.

Q: Can we use your standard thermal prescriptis t@ print our controlled
substance prescriptions on?
A: Please see above response.

Q: Does a resident physician need their superviginygicians name pre-printed on
the script?



A: No. They have graduated from medical schoolamedable to write
prescriptions. Since most, at this time, are inrthesidency to learn a specialty, a
physician must supervisor their daily activities.

Q: Does a resident physician need to have thearnmdtion pre-printed on the
prescription script?

A: If they are writing controlled substances, yBisey must follow the rules as all
other physicians. (i.e. the supervising physicianmot order a large amount of
prescription pads with their information on theoe the resident(s) to write their
name on it at the time of prescribing. The residenftormation must be pre-
printed on the script)

Q: Does a nurse practitioner or certified midwiéed to have their information
pre-printed on the prescription script?
A: Yes. It cannot be stamped or hand-written.

Q: Does a nurse practitioner or certified midwiged their supervising physicians
name pre-printed on the script?
A: No.

Q: Does a physician assistant need to have tHemmation pre-printed on the
prescription script?
A: Yes. It cannot be stamped or hand-written.

Q: Does a physician assistant need their supegv@iysicians name pre-printed
on the script?

A: Yes. The law requires that a physician’s assisigauthorized to write
controlled substance prescriptions based on thaauty granted to them by their
supervising physician and DEA registration. Tha@amust have the physician
assistants name, category of licensure, DEA nurabdrstate license number pre-
printed. It must also have their supervising phgsis name, category of
licensure, DEA number and state license numbeippirged on the script.
http://law.onecle.com/california/business/3502.thht

Q: Does a dentist need to have a DEA number?
A: If they are writing controlled substances, yes.

Q: Does an optometrist need a DEA number?
A: If they are writing schedule Il controlled su@sces, yes.

Q: Does a veterinarian need to follow the guideifee controlled substances?



A: Yes, they must follow the same guidelines fotrobed substance prescriptions
as a physician who sees humans would. The preseriptust also have a spot for
the owners name, animals name and the animalsaddtieth.

Q: What are considered controlled substances?

A: Any substances that fall into schedule Il,IM,and V are considered controlled
substances and must follow these guidelines. Stehedrugs are not used for
medicinal purposes.

Q: Where can | find a list of the controlled substs and the drug schedule?
A: The federal government lists controlled subsésnan their website.
http://www.deadiversion.usdoj.gov/schedules/orangé&lt _cs_alpha.pdf

Q: Are there any exceptions to this?

A: Yes. Schedule lll, IV and V can be orally préssil or faxed to the pharmacy.
Schedule Il can only be faxed in an emergency teseever the prescription must
be hand-written and postmarked within seven days tbe hand-written
prescription is presented at the pharmacy befospeinsing.

Q: Can a prescriber write a prescription for nontoalled substances on a
controlled substances script?
A: Yes.

Q: Can a prescriber write a prescription for nontomled substances and
controlled substances on the same script?
A: Yes.

Q: Is a federal controlled substance registratiomimer the same thing as a DEA
registration number?
A: Yes.

For more information about guidelines for secuptynters see the following link:
http://www.ag.ca.gov/bne/prescriptions.php




